Hipnoterapi

Hipnoz ve Hipnoterapi

Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir, Ne Değildir?

Psikoterapi yöntemi olarak kullanılan hipnoz ve hipnoterapi kendi başına değerlendirmek yanlış olur. Hakkında çoğu yerde duyduklarınız ve okuduklarınız kafa karışıklığına neden olmaktadır. Hipnoz ve hipnoterapi için zihin açıcı ve çelişkilerinizi giderecek bir yazı okumaktasınız.

Gerçekte Hipnoz Nedir?

Psikoterapi seansında, danışanın sorunlarına yardımcı olabileceği düşünüldüğünde, hipnoz, terapistle danışanın birlikte etkileşim kurdukları, danışanın hipnotistin telkin ve yönlendirmelerine cevap verdiği bir bilinçlilik durumudur. Bilinenin aksine hipnoz uyku değildir. Hipnoz altında iken kesinlikle bilinçli olur, her şeyi duyar, işitir ve tepki verirsiniz.

Hipnoz Nerelerde Kullanılır?

Yaygın inanışın aksine, hipnotize olan kişi olağandışı ve beklenmedik şekilde davranış ve tutum göstermez. Hipnoz psikoterapiye başvuran kişinin sıkıntılarını gidermesinde kullanılan bir araçtır. Hipnozda sizin bilmediğiniz, fark etmediğiniz hiçbir şey olmaz. Hipnozla sigarayı bırakma, hipnozla ağrı tedavisi, hipnozla zayıflama ve hipnozla anksiyete bozukluğu tedavisi gibi çoğu psikolojik rahatsızlığın giderilmesinde fayda gösterir.

Hipnoz İşe Yarar mı? Hipnozun Faydaları Nedir?

Hipnoz kelimesi ilgi çekicidir. Duyulduğunda hemen merak uyandırıyor. Hipnoz deyince aklınıza ne gelir? İnsanların, çoğunlukla saatli kösteği danışanın gözünün önünde sallayan bir terapist imgesi canlanıyor.
Gerçekte, hipnoz yaygın anlayışın aksine yalnızca bu değildir. Elbette, bir nesneye odaklanarak hipnotize olma durumu kullanılan tekniklerden sadece birisidir. Hipnoz danışanının farklı bir bilinç haline geçmesine yardımcı olan bir araçtır. Birçok yöntemle kişi hipnotize edilebilir. Dışardan bakıldığında hipnoz olan kişi uyuyormuş gibi gelse de aslında yüksek bir farkındalık düzeyinde, algı, duyum, düşünce ve hayalinde yüksek bir duyarlılığa erimiş durumdadır.

Kimler Hipnoz Yapabilir?

Psikolojide hipnoz bazen hipnoterapi olarak da ifade edilir. Psikoterapi yapma becerisi kazanmış, hipnoz eğitimi almış psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışmanlar hipnoz yapabilir.

Kimler Hipnoz Olabilir?

Hipnoz olma durumu kişiden kişiye farklılık gösterse de çoğumuz hipnoz olabiliyoruz. Hipnoza yatkınlık kişilik yapımız kadar, psikoterapiye olan inancımız ve terapiye getirdiğimiz sorunlara bağlıdır. Kişilik bozuklukları olanlarda hipnoz yararlı değildir. Hipnozun kimlere yararlı olduğunu anlayacak kişilik patolojilerine hâkim, klinik psikolojide eğitimli kişilerin kullanması daha çok yarar sağlar.

Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?

Hipnoz çoğu nevrotik semptomların tedavisinde kullanılabilecek bir terapi modelidir. Aşağıda okuyacaklarınız sizi şaşırtmasın. Her derde devaymış gibi sunulan hipnozun da sınırları vardır.
• Psikojenik kaynaklı ağrılar
• Normal doğum sırasında ağrılar
• Travma sonrası stres bozukluğu
• Panik atak
• Anksiyete bozukluğu
• Diş tedavisinde yaşan ağrılar ve dişçi korkusu
• Cinsel terapide hipnoz
• Sigara ve bağımlılıklar
• Hipnozla zayıflama

Klinik Psikolog

Ali Bıçak

Erken Boşalma Nedir?

Çiftler arasında uyumlu cinsel yaşamın yolları vardır. Uyum varsa, cinsel yaşam keyiflidir. Ancak her çift uyumlu …

EQ Duygusal Zeka

Duygusal Zekanın Gücünü Keşfedin

Zaman zaman televizyonlarda çok zeki insanlara rastlanır, onları tarif ederken de IQ seviyesi diye bir tanımdan bahsederler, …

cocuklarda cinsel istismar

Çocuklarda Cinsel İstismar

Günümüzde cinsel istismar ve çocuk istismarı üzerine birçok haberle karşılaşıyoruz. Toplumda tabu halini almış …