Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi
Öğrenci başarısının değerlendirilmesi, her dönem yapılan değerlendirme sınavları ile yapılır. Örgün eğitimin ilk dönemi tamamlandı ve öğrenciler karnelerini aldılar. Yarı yıl tatilinde birçok anne baba, çocuklarının başarıları hakkında endişeli olabilir. Bu yazıda evladınızdan başarısını nasıl etkileyebilirsiniz bunu okuyacaksınız.
Aileler çoğunlukla başarının tek taraflı olduğunu düşünürler. Aslında öğrenci başarısı bir ekip işidir. Okul-aile ve öğrenci iş birliğinin sonucunda öğrenci başarılı ya da başarısız olmaktadır. Bu etkenleri göz önüne alarak, özellikle öğrenci başarısında ailenin rolü iyi kavranmalıdır. Öğrencinin gelişim dönemleri göz önüne alındığında, her yaşta öğrenciye farklı yaklaşmak gerekir.
Öğrenci velisi olarak okulunuzla yeterli işbirliği kurmak, hem öğrencinin kendinin önemsendiğini hissetmesi, hem de okul ve öğretmenler üzerinde önemli etkisi vardır. Yeterli sıklıkla okulla görüşmeler ayarlayabilirsiniz. Çocuğunuzun durumunu yakından takip etmek onda sorumluluk bilincini artırır. Ergenlik dönemi ve sonrasında öğrenciler ailelerinden uzaklaşmak isterler. Onların okula gelmesini, öğretmenleri ile görüşmesini istemezler. Siz bu hassasiyeti bilin ancak okuldan geri durmayın. Her yaşta her dönemde öğretmenler, okul yönetimi ve rehberlik servisi ile görüşün.
Öğrenci Başarısızlık Nedenleri
Öğrenci başarısızlık nedenlerinin başında sınavlara yetersiz hazırlanmak vardır. Öğrenci, çalışmaya isteksiz ise onun isteksizlik nedenlerini araştırmalısınız. Hangi konularda yeterli hangilerinde yetersiz olduğunu iyi tespit etmelisiniz. Kimi öğrenciler dikkatini toplama ve odaklanmada sorun yaşayabilir. Başka psikolojik nedenler varsa mutlaka araştırılmalı, öğrenme stilleri tespit edilmelidir. Eğer öğrenme güçlüğü yaşadığı alanlar varsa özel destek önerilebilir. Başarı ve motivasyon için yararlanılacak bir çok kaynak vardır. Çocuk ve ergen danışmanlığında hipnoz ve hipnoterapi ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerden yararlanabilirler.
Klinik Psikolog
Ali Bıçak